Mosható pelenkázástól a környezettudatos háztartásig

Hozzászólok

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végig nézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.

 Azt tudtad? hogy :     

 • 1 gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét, ami min. 100 év alatt bomlik el
 •  Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!
 •  Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket
 •  Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége

Ezzel ellentétben a

 • mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.
 • mosása környezetbarát szerekkel történik, pl. mosószóda és ecet, mely lebomlik a természetben
 • egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál
 • A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.
 • Egy gyermekről kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is!

Hogyan kerültem kapcsolatba a mosható pelenkákkal?

Sólyom-Varga Ágnes vagyok, egy ovis kisfiú anyukája, főállásban könyvelő. A kisfiam érkezésére igyekeztem minél felkészültebb lenni babaápolás terén is, amellett, hogy folyamatosan logisztikáztam mire van még szükség egy érkező babához. Persze fórumokat és cikkeket is olvastam, így találtam rá arra az infóra, hogy a fiúcskáknak bizony nem jó ha 2-3 évig műanyag

pelusban “fő” a csomagjuk.  Ez bizony belém hasított, hogy akár én is lehetek az oka annak, hogy később gyermekvállalási problémája legyen a Kisfiamnak. Innen indult minden, belevetettem magam a kutakodásba és megtaláltam a megoldás!!! Mosható pelenka!!!! Ezután döbbentem csak rá, hogy mennyi mennyi más egészségügyi problémát is meg tudok előzni és még olcsóbb is mint a bolti műanyag pelenka. 

A Mosható Pelenka Kuckó vállalkozást 2015-ben vettem át az alapítótól. Egy kis online vállalkozás volt, mely nagyon szép célt tűzött ki maga elé, amellyel abszolút azonosulni tudtam miután én is elkezdtem a mosható pelenkázást. Annyira beleszerettem ebbe, nekünk tökélesen bevált, hogy úgy éreztem erről a dologról tudniuk kell az anyukáknak. A vállalkozás átformálásával mára bő kínálatú webshoppal rendelkezem, valamint megnyitottam Mosható Pelenka Kuckó nevű üzletemet Szegeden 2017-ben, amit Húgommal vezetünk.

A folyamatos kommunikáció által mára több száz anyukával konzultáltam, tartottam bemutatókat és egyedi tanácsadást is. Személyesen rendszeresen találkozom az érdeklődőkkel évente több alkalommal veszek részt az Országjáró Baba-expo rendezvényein Szeged, Kecskemét, Budapest és Debrecen városokban. Ezen kívül baba-mama klubokban és egyéb babás rendezvényeken is tartottam már előadást, mint pl. a szolnoki Születés Hetén. Az eseményekről Facebook oldalainkon külön bejegyzések vannak, lehet jelentkezni, visszajelezni, kérdezni.

A webáruházam célja, hogy a mosható pelenkázás kellékei könnyen, egy helyről beszerezhetők legyenek, illetve szeretném, ha minél több környezetbarát termékkel megismerkednének az anyukák. Termékpalettámon második helyet foglalnak el a mosható női betétek (egészségügyi, tisztasági és melltartóbetétek). Ez is egy olyan kényes téma, amit csakis nők a nőkkel tudjuk megvitatni, így én mindig arra ösztönzöm az érdeklődőket, hogy beszéljünk róla! A mosható pelenkák és a mosható női betétek használata önmagukban is hatalmas hulladék megtakarítást eredményeznek, a lakosság nagy részét érintik ezen termékek. Kiemelném, hogy felnőtt mosható pelenkákkal is foglalkozom, ami az idősebb gondozottak, vagy balesetben sérültek ellátását segítheti.

Természetesen környezettudatos emberként, a kínálatból nem hiányozhatnak a környezet- és bőrbarát mosószerek sem, valamint egyéb kiegészítők, mint pl a mosható popsitörlők. Az utóbbi időben rohamosan terjedő „zero waste” mozgalom kapcsán folyamatban van további termékek beszerzése: szendvics csomagolók, bevásárló textil tasakok stb.

Igyekszem magyar gyártók termékeit is forgalmazni, a termékcsoportokból az alábbiaknál már sikerül hazait is kínálni: mosható pelenka, mosható női betétek (ezek csak magyar gyártótól), mosható úszópelenkák, környezetbarát mosószerek, nyálkendők, partedlik.

A vállalkozás szolgáltatásai közé tartozik a pelenka csomag kölcsönzés is, mely abban segíti a családokat, hogy ki tudják próbálni az egyes típusú pelenkákat, illetve magát a „moshatózást”. Újszülötteknek összeállított csomagjaimat születéstől kezdve tudják használni és addig van kint a csomag, amíg ki nem nővik. Az egyméretes csomag (5-16 kg-ig) 10 napos kölcsönzése egyértelműen megmutatja az anyukáknak, hogy mit jelent mosható pelenkát használni. A pozitív visszajelzési arány 99%-os!

Vállalkozásom célja, hogy a családok életét könnyítő, a környezetet kímélő és újra felhasználható termékeket kínáljak.

Kommunkációs csatornáimon folyamatosan rendelkezésre állok, az érdeklődők szerencsére bátran meg is keresnek. Itt vagyok megtalálható:

Honlap: www.moshatopelenkakucko.hu

Webáruház: www.moshatopelenkakucko.hu/bolt

Facebook: moshatopelenkakucko és a szegedi bolt külön: szegedimoshatopelenkakucko

YouTube: Mosható Pelenka Kuckó

Működésem során sok-sok tonna pelenkahulladék NEM keletkezett a szeméttelepeken, és ez a legkézzelfoghatóbb eredménye a vállalkozásomnak, amit töretlenül folytatok.

Mosható vs. eldobható

Szeretném kiterjeszteni a mosható pelenkázás népszerűsítését, több projekt is kidolgozás alatt van, ami a lakosság további rétegeinek bevonását jelentené, Önkormányzati szinten gondolkozva illetve az ellátó intézményekre koncentrálva (kórházak, bölcsődék). Ehhez nem csak sikeres tárgyalásokra van szükség, de forrásra is hogy a készletekkel rendelkezni tudjak. Amire szükség van: raktári kapacitás- és raktárkészlet bővítés, valamint marketing költségek fedezete.

Mosható vagy eldobható?

Hozzászólok

Belegondoltál már abba, hogy a gyermeked majdnem 3 éven keresztül, szinte egész nap pelenkában van?

Nem kellemes gondolat…

Mondjuk, nekem ez nem okoz lelkifurdalást, mert én természetesen mosható pelenkát használok. :-)

Érdekes világot élünk. Tudatos anyaként, gondolom, te is mindent megteszel azért, hogy minél egészségesebben éljetek, minél többet mozogjatok, minél többet legyetek friss levegőn, minél jobb alapanyagokból főzz, minél kevesebb szemetet termelj, minél kevesebb vegyszert használj stb.

Szerintem te is próbálod kizárni a ruházatotokból és az étkezésetekből a „műanyagot”, ugyanakkor a gyerekedre nap, mint nap műanyag pelenkát adsz, ami a nedvszívó zselének köszönhetően valóban szárazon tartja a popsit, de a baktériumoknak megfelelő életteret biztosít a szaporodáshoz, hiszen jóval több ideig van a babán. Ezek után már nem meglepő, hogy előbb-utóbb jönnek a kiütések, betegségek.

Tudtad, hogy amíg szobatiszta lesz a gyereked, majdnem 1 tonna pelenkát „termeltek”?
Ami közel 100 év alatt bomlik le. Mármint 1 pelenka…

pelenkahegy

Nógrádi Kriszti (WAHM) összeírt 10 érvet a mosható pelenka mellett: http://moshatopelenkakucko.hu/miert-jobb-a-moshato-pelenka-az-eldobhato-pelenkanal/

 

Mosható pelenkát használni nem kiváltság higgyétek el és nem pénzkérdés….

Számoljunk együtt!

Egy átlagos pelenka darabára 50 Ft körül van. Egy átlagos baba napi 6 pelenkát használ el.
(Ettől persze vannak eltérő esetek és eltérő árak, de próbáltam egy elfogadható középutat választani.)

A mosható esetében egy csomagot/készletet vettem alapul, ami 24 darabot jelent. Fajtától, minőségtől függően eltérhetnek az árak, én 60 ezer forinttal fogok számolni jelen esetben.

 1. hónap: eldobható pelenka: 9.000 Ft, mosható pelenka: 60.000 Ft
 2. hónap: eldobható pelenka: 9.000 Ft, mosható pelenka: 0 Ft
 3. hónap: eldobható pelenka: 9.000 Ft, mosható pelenka: 0 Ft.

.
.
.
36. hónap: eldobható pelenka: 9.000 Ft, mosható pelenka: 0 Ft

Összesen: eldobható pelenka (3 év alatt): 324.000 Ft, mosható pelenka (3 év alatt): 60.000 Ft.

A különbség: 264.000 Ft!!

Mindez tovább fokozható, ha több gyermeket van, és mindegyiknél moshatót használtok, hiszen a mosható pelenka alkalmas erre. 2 gyerek esetén a megtakarítás már 528.000 Ft!!

Bármikor megéri váltani moshatóra, hiszen a fenti példából is látszik, hogy néhány havi eldobható pelus árából már megvásárolható egy teljes készlet! Nem beszélve arról, hogy a Kuckóban részletre is kérheted a pelus vásárlást, így az első részlet kifizetése után már használhatjátok a készletet, azonnal elkezdtek spórolni! 🙂

 

Persze, ehhez jön még a mosás költsége és egyéb járulékos költségek is, de ezek nem számottevő kiadások. Viszont kiszámoltam Neked, itt tudod ellenőrizni: http://moshatopelenkakucko.hu/mosasi-koltsegek/

 

Ha kérdésed van írj bátran!

Ági

kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

 

www.moshatopelenkakucko.hu/bolt

Miért jobb a mosható pelenka az eldobható pelenkánál?

2 hozzászólás

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végignézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.

 

Azt tudtad? hogy :     

 • 1  gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét ami min. 100 év alatt bomlik el
 •  Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!
 •  Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket
 •  Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége

 

 

 

Ezzel ellentétben a

 • mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.
 • mosása környezetbarát szerekkel történik, pl. mosószóda és ecet, mely lebomlik a természetben
 • egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál

 

 

10 érv a mosható pelenkák mellett:

 • ·         Jót tesz a baba bőrének
 • ·         Olcsó
 • ·         szép, és divatos
 • ·         kényelmes
 • ·         ortopédiailag előnyös, mert megfelelő terpesztartást biztosít
 • ·         nem okoz hosszú távon sem egészségügyi problémákat
 • ·         előbb lesz a baba szobatiszta
 • ·         100%-ban újrahasznosítható
 • ·         az előállításához nem kell pusztítani a természetet
 • ·         nem tartalmaz vegyszereket

+ 1: A hiedelmekkel ellentétben nem büdös, nem kell vasalni, nem kell kézzel öblögetni, és fehéríteni sem kell, összegezve nem okoz sokkal több házimunkát.

 

 

A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.

Egy gyermekről kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is!

 

Nógrádi Krisztina

Újszülött mosható pelenka kölcsönzés

Hozzászólok

A Mosható Pelenka Kuckó egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy akár már az első naptól mosható pelusba csomagold újszülött babádat!

 

KÖLCSÖNÖZD ki az újszülött Zsömii csomagot és használd addig, amíg méretes a babádra!

 

Zsömii pelusok

Zsömii pelusok

 

Eldöntötted, hogy moshatózni szeretnél, de nem akarsz/nem szeretnél beruházni újszülött készletre is?

Elhoztam Neked a megoldást!

 

Összeállítottam egy olyan újszülött készletet, ami tartalmazza mindazt, amire szükség van az újszülött mosható pelusozáshoz.

A csomag Zsömii újszülött pelenka külsőkből, hozzá tartozó bepatentolható betétekből, újszülött prefoldokból és néhány turbó betétből áll, valamint fogyóeszközöket is csomagolok hozzá.

A kölcsönzés menete hasonló, mint az egyméretes pelusok kölcsönzése, de mégis más egy kicsit. 😉

 

A kép csak illusztráció

A kép csak illusztráció

 

Arra gondoltam, hogy hasonlóan a babamérleg kölcsönzéshez, milyen praktikus lenne ha addig lenne nálad a csomag amíg jó a babádra a méret? Nincs minimum idő és nincs maximum idő sem!

 

Mik az előnyei a kölcsönzésnek?

 • napidíjas
 • addig lesz nálatok a csomag amíg szükségetek van rá
 • nem kell egyszerre beruházni teljes készletre
 • fizetés havonta, vagy a kölcsönzés végén
 • gyakorlati tanácsokkal segítelek (használat, kezelés, mosás stb)
 • már az első naptól gondoskodsz a babád bőréről, hogy jól szellőző pelusban legyen
 • gyakorlott mosis mami leszel

 

Mennyibe kerül mindez?

Kaució szükséges a kölcsönzés megkezdéséhez, ami 10.000 Ft, ezt az összeget visszakapod a kölcsönzés végén, vagy beszámítom a kölcsönzési díjba.

A csomag kölcsönzési díja 300 Ft/nap

 

Félsz egy kicsit, mert soha nem láttál még mosható pelenkát, pláne nem is használtad? Semmi gond! Kidolgoztam egy útmutatót amivel garantáltan sikeres leszel a pelenkázásban!

 

Iratkozz fel a kölcsönzős csomagra, hogy időpontot tudj foglalni a kiküldésre!

Rugalmas vagyok, akár a kórházból hazaérkezésetek napjára, akár a baba születése után azonnal postázom Neked a készletet!

Ha a vásárlás mellett döntesz, akkor nézd meg a kínálatot: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/40-zsomii

 

További részletekért keress bizalommal az alábbi elérhetőségeken!

Sólyom-Varga Ági

06 70 527 4799
info@moshatopelenkakucko.hu
www.facebook.com/moshatopelenkakucko

 

További örömteli babavárást/babázást kívánok!

Ági

 

Gólyahír programok- vásárolj partnerkártyával a Kuckóban!

Hozzászólok

Fontosnak tartom a mosható pelenkák népszerűsítését és minél több anyukával szeretném megismertetni ezt a nem  is olyan nehéz “műfajt” 🙂 Ezért járok rendezvényekre előadni, expora kiállítani és persze személyre szabott egyedi tanácsadásokra is.

Megkeresett nemrég Tündi, a Gólyahír Programok tulajdonosa, hogy partnerkártya rendszert indít, lenne-e kedvem csatlakozni? Naná, hogy van!  Ismerjétek meg Őt és a Programokat, a cikk végén pedig megtudjátok, hogyan működik a partnerségünk.

 

Adorjánné Knábel Tündi

Adorjánné Knábel Tündi

 

“A Gólyahír Programok 2011 őszén nyitotta meg kapuit.
Szülésznőként eleinte csak a várandósokra fókuszáltam. Ám az évek során egyre nagyobb lett az igény női létünk számtalan területén, így aztán a programok kibővültek, s kiskamaszok felvilágosításától, a szülők gyermek elsősegélynyújtásáig minden megtalálható. Komplett női tréningeket kínálunk vállalatok részére, női műhelyeket szervezünk.

Már skype tanácsadás formájában is elérhető mindegyik szolgáltatás, így a távolabb élő hölgyek, kismamák, anyukák is igénybe tudják venni a Gólyahír Programokat.

 

golyahir-programok

 

A 2016-os év nagy mérföldkő volt az életünkben, hiszen a levédetés megtörtént, s szeretnénk minél több nagyvárosban fészket rakni.

Az idén ősszel pedig megjelent a Gólyahír Programok partnerkártya, mely kedvezményeket biztosít a tulajdonosa számára egyre több elfogadó helyen.
Forduljatok hozzám bizalommal!
Szeretettel.
Tündi Gólyahír Programok
www.golyahirprogramok.hu
0620/2031578

A Partner Kártya elfogadó helyek listáját itt találod: Partner Kártya elfogadók

 

Tündi nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a partnerkártya elfogadó helyek mind olyan terméket vagy szolgáltatást nyújtsanak amik egy várandós, vagy kisgyermekes anyukának, családnak hasznosak és nem utolsó sorban minőségiek is.

Ha partnerkártyával rendelkezel, akkor minden Mosható Pelenka Kuckós vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapsz a kosár végösszegéből. Nincs más dolgod, mint a kuponkódnál megadni a kártyád sorszámát!

 

Használjátok örömmel a Partner Kártyákat! Szuper ajándék várandós családtagnak, barátnőnek, kolléganőnek is!

 

Szép napot kívánok!

Ági

Új év, új szelek…meg a régiek ;)

Hozzászólok

Eddig a karácsonyi kívánságlistát írtuk, most eljött az idő az újévi fogadalmaknak is. Ezt én már évek óta nem így hívom, hanem a jövő évi célkitűzéseim összefoglalásának. Íme az én gondolataim arról, hogy mit szeretnék a Kuckóban 2016-ban.

Alapvetően két nagyon fontos vonal van, ami továbbra is megmarad, sőt mindkettőt erősíteni fogom!

szilveszter_web-300x225

1. Információ nyújtás

cikkek, érdekességek és minden amit tudni kell, tudni lehet a mosható pelenkákról és használatukról. Ez egy nagyon fontos feladat! Nem pusztán egy webáruházról van szó ha a Kuckóról beszélünk, hanem egy olyan komplex dologról aminek alapja az, hogy tudjuk, tudjátok hogy amit vásároltok az mire való, kinek jó, kinek nem jó, mit kezdjél vele ha ilyen, vagy ha olyan stb. Én eddig is a gyors és kielégítő válaszadásra törekedtem emailen, weboldalon, face-en is, ezután sem lesz másként! Viszont az infókkal kapcsolatban elkottyintok annyit, hogy egy másik csatornát is be fogok vonni…. mindezt azért, hogy Neked is könnyebb legyen a dolgod! 🙂

 

 2. Webáruház:

 erről tudnék litániákat írni, de vissza fogom magam és próbálok röviden fogalmazni. Fő termékek a mosható pelenkák és kiegészítők lesznek továbbra is.

–          Jelenleg zsebes pelenkáim vannak és PUL külsők. Kövezzenek meg, de én megkövetem azokat, aki fennhangon hirdetik, hogy a zsebes pelenka sz*r, ázik itt, ázik ott, meg ez a baj és az a baj vele, meg egyébként is Kínában gyártják. Elmondom, hogy nekem is zsebesek vannak otthon és érdekes módon olyan csodálatos adottságú a gyerekem, hogy nem ázott a zsebesben. Háh, mert például tudni kell összerakni jól meg felrakni is. 😉 Én tudom, hogy nem mindenki engedi/engedheti meg a 6-7 ezer Ft-os darab áron vásárolt készletet. Nekem az a célom, hogy megfizethető áron, de JÓ és STRAPABÍRÓ pelenkát kapj! Lehet rendelni persze Aliról, meg Ebay-ről meg mi van még, de ott nem fogják azt mondani  az eladók, hogy küldd vissza ha szétmegy 1 hónap alatt. Az pedig lehet, hogy szétmegy… (bocs a kitérőért) Szóval zsebes egyméretes pelusok (is) és PUL külsők (is) maradnak.

–          Továbbá amint már korábban írtam WAHM-os anyukákat is bevonok a termék listába, így lesznek egyedi darabok!

–          Érkezni fognak a gyapjú pelusok , hogy aki az abszolút természetes anyagokat részesíti előnyben, neki is kedvezzek.  A termékleírásokat frissítem, hogy minél több információt megtalálj.

–          Mosható női betétek: bizonyára tudod, hogy Tündesz betétek vannak a Kuckóban. Minden típusból raktárkészletem van, így akár másnapra ott lehet nálad a kiválasztott darab! Nagyon örülök neki, hogy a termékek folyamatosan fejlődnek, megújulnak nem csak színvilágban, de tulajdonságaikban is. Januárban összefoglalom Neked, hogy mi történt Tündesz betétei háza-táján. 😉

 808

 

 • Az áruházzal kapcsolatban folyamatosan fejlesztek, igyekszem minél átláthatóbb és könnyen kereshető felületet készíteni Neked. Szívesen veszem az észrevételed, a felhasználók visszajelzése nagy segítség!

 

 • Heti egy hírlevél fog a net-postaládádba érkezni, ha feliratkozó vagy. Itt értesülhetsz az új cikkekről és hírekről is.

 

 • Elárulom, hogy az idei évben tovább lépek és nem csak az internet segítségével fogom a mosható pelenkákat népszerűsíteni… de csssssss erről akkor írok többet, ha már lesz mit. 😉

 

 • Új cikksorozatokat tervezek, természetesen mosható pelenka témában

 

Ez még Neked nem elég??? Ugye nem gondolod, hogy minden poént lelövök? 😀 A többi újdonság és meglepi szééépen laaasan fog kiszivárogni……

 

Tarts velem az idei évben is,

–          ha érdeklődsz a moshatózás téma iránt,

–          ha tervezed, hogy moshatózni fogsz

–          ha gyakorló mosis mami vagy

–          ha még kezdő mosis mami vagy

 

Szeretnék egy szuper közösséget építeni a Kuckóban, segítsük egymást, adjatok ötleteket, írjatok praktikákat, tapasztalatokat! A blogban és a facebookon is megtaláltok engem és a többieket is, akik szintén tagjai a Mosható Pelenka Kuckó népes táborának. 😀

 

Boldogságban, egészségben, sikerekben és mosis popókban gazdag új évet kívánok!

DSCF0042bélyeg 

Ági

Horgolt nyakláncok és rágcsaláncok

Hordozós, mosipelusos körökben nem számítanak nagy újdonságnak a rágcsaláncok, de a teljesen kezdőknek szeretném most elmondani miért is nagyon praktikusak ezek az eszközök.

Mikor gyermekünk fogzani kezd keressük a legmegfelelőbb megoldást, ami segíthet neki, hiszen ösztönösen rágnak mindent, és ilyenkor különösen ügyelnünk kell mi kerül a kezük ügyébe. Valamint bizonyára ismerős a helyzet, amikor szoptatás vagy hordozás közben a babád folyton matat valami után amit babrálhat, ez rosszabb esetben pont a hajad, fülbevalód, szemed, szád vagy a másik cicid. 🙂

Általában az anyukák éppen ezért nem viselnek kiegészítőket, mert gyermekük megrágcsálja, folyamatosan küzd érte, hogy megszerezze. Ezért jobb nem felvenni az ékszereinket míg túl nem leszünk a fogzós-rágcsálós időszakon. De van megoldás: a rágcsaláncok.

Mindenekelőtt a készítőjüket Kónya Viktóriát mutatnám be, a Tündérviola láncok anyukáját. Nézzétek meg a Facebook oldalát, megéri. https://www.facebook.com/Tunderviola1

Viktória horgolt nyakláncokat és rágcsaláncokat készít, elsősorban kisgyermekes anyukáknak. Mottója: Legyél Te is vonzó Mami! Készítőjük így vélekedik a láncokról: „A horgolt láncokat két funkciójuk miatt is nagyon szeretem. Egyrészt lekötik a babád figyelmét, másrészt pedig csinossá teszik az anyukát.”

 

Mikor használhatod a láncokat?

 • hordozáskor,
 • szoptatáskor,
 • öltöztetéskor és pelusozás közben,
 • fogzáskor,
 • szinte bármilyen helyzetben, amikor szükséges, hogy eltereld a babád figyelmét

Anyának pedig praktikus és szép kiegészítőt jelenthet:

 • hordozáskor,
 • babakocsitoláskor,
 • bevásárláskor,
 • kiránduláskor,
 • de legyen az bármikor, amikor viseli.

 

Miért jó a rágcsalánc?

Mert:

 • praktikus: szép, öltöztet és az sem baj, ha a babánk megrágja
 • ötletes: dekoratív, divatos, különböző színösszeállításban kapható és ezért jól kombinálható az öltözékünkkel
 • készülhet nemcsak nyaklánc, hanem karkötő, vagy maroklánc is
 • egészséges: ezek a termékek nem tartalmaznak BPA-, ólom és egyéb anyagokat, amik a nyállal kioldódhatnak, nincs rajtuk semmilyen műanyag bevonat
 • biztonságos: erős zsinórra vannak a gyöngyök felfűzve, így a baba nem tudja elszakítani és mivel anya hordja magán, így tutira nem landol a földön
 • többfunkciós: babánknak fogzáskor segít, anyunak nagyszerű kiegészítő
 • uniszex: kisfiúknál és kislányoknál is alkalmazható
 • egyedi: a Kuckóban vannak rögtön vihető darabok is, de ha saját elképzelésed van, akkor külön neked elkészítjük azt is, erre viszont várnod kell 2-3 hetet
 • újrahasznosítható: többszöri alkalommal használható, mert rendkívül tartós

 

Hogyan tisztíthatod őket?

Tisztításuk egyszerű, kézmeleg mosószeres vízben moshatók. Mosás után alaposan öblítsd ki, és fektetve szárítsd. Ha szükséges, fertőtlenítő folyadékkal is átmoshatod őket, de utána alaposan öblítsd ki és szárítsd meg.

 

Jó ha tudod!

A láncok 100 % pamutfonal, fagolyók és fakarikák felhasználásával készülnek, melyekre fél év garanciát vállal készítőjük. A Tündérviola termékek biztonságosak, mert csomózva vannak, de felügyelet nélkül ne hagyd a babádat vele.

"Fagyöngy" rágcsalánc

“Fagyöngy” rágcsalánc

A láncokat itt találod: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/27-ragcsa-ekszerek

Amennyiben egyedi láncot szeretnél, külön kérésed lenne, ide írj nekem: info@moshatopelenkakucko.hu

Szép napot kívánok!

Ági

 

A NAAAAGY bejelentés

Kedves Kuckósok!

 

KözösKét hónappal ezelőtt bejelentettem Nektek, hogy abbahagyom az angol pelenkák értékesítését, mert egyre nehezebben ment már a közös munka. Akkor még nem sejtettem, hogy ezt a lépést egy sokkal nagyobb követi majd. Most ennek az eredményét szeretném megosztani veletek.

Ezúton tájékoztatlak titeket, hogy mostantól nem én irányítom a Mosható Pelenka Kuckót.

Azért teljesen nem szabadultok meg tőlem, mert a cikkeket én írom továbbra is a honlapra és a Kuckó Facebook oldalára is még néhány hétig. Viszont a kérdéseiteket már más válaszolja meg, rendeléseiteket már másnak adjátok le.

Ki ő?

Az új tulajdonost Sólyom-Varga Ágnesnek hívják, de szólítsátok őt bátran Áginak. Egy gyermek édesanyja, civilben könyvelőirodát vezet, és hamarosan bababoltot nyit házhozszállítással Szolnokon.

Ági régi vásárlóm és természetesen mosható pelenkát használnak a kezdetektől.

Én ismerem a terveit, így biztosan állíthatom, hogy sokkal jobban és lelkesebben fogja csinálni a Kuckót, mint ahogy én. Kibővül a termékek köre is, a mosható pelenkák és kiegészítők mellett megtaláljátok a környezetbarát mosó- és tisztítószereket, natúrkozmetikumokat, rágcsaláncokat és még sok-sok olyan kiegészítőt, amit ő arra érdemesnek tart.

November 11-től én „lelépek”, ő veszi át az irányítást, így a termékek összetétele, a honlap és a webáruház arculata is az ő elképzeléseit tükrözi majd.

Fogadjátok őt sok szeretettel, keressétek őt bizalommal, ahogy engem is kerestetek, és ha valaki ellenállhatatlan vágyat érez irántam, akkor az intimtitok.hu oldalon megtalál. 🙂

 

Sziasztok!

SDC14726Zsuzsi kedves szavai után mit is mondhatnék még?  Nagyon örülök, hogy itt lehetek Veletek és ígérem, hogy a Zsuzsitól már megszokott közvetlenséggel és rugalmas kiszolgálással fogok én is rendelkezésetekre állni.

Igen, az én világom is akkor állt a feje tetejére amikor 16 hónappal ezelőtt megszületett a Kisfiam. Persze ez még csak a kezdet volt, nem is sejtettem, hogy az érdeklődési köröm is teljesen megváltozik. Nagyon lelkes ember vagyok, ami engem megfog, azért kiállok és csinálom. Így volt ez a moshatózással is, Zsuzsi volt a vezetőm a sötét alagútban, amikor még azt sem tudtam hogyan kell fel patentolni a mosipelust. 😀 De belejöttem és nagyon tetszett! Talán a sors fintora, hogy mire ezt olvassátok Jóstikám már pelus nélkül játszik, mert időközben szobatiszta lett.  (Erről külön írok majd, hogy hogyan sikerült, hátha másnak is bejön a módszer) Ez csak annyi előny a Kuckónak, hogy nem fogok elcsábulni egy-egy cuki pelus mintától.  😛

Terveimet tekintve a Ti igényeiteket próbálom majd minél szélesebb körben kielégíteni, ehhez ahol csak tudom, előnyben részesítem nem csak a magyar gyártókat, de a magyar dolgozó anyukákat, akik szebbnél szebb termékekkel ajándékoznak meg mindannyiunkat.  A termékek köre bővül, vannak titkos elemek is. 😉

Keressetek bátran kérésekkel, kérdésekkel az info@moshatopelenkakucko.hu címen!

 

Nézzetek be a webáruházba és csodáljátok meg az új kínálatot!

 

Szép napot kívánunk Nektek, így közösen. 🙂

 

20151104_152909_Burst01

 

Mentő, kórház, infúzió – egy pelenka miatt

 

Érdekességnek vagy éppen elrettentésnek hoztam most valamit. Nézd meg, olvasd el, aztán néhány sort hozzáfűzök én is, hogy mi jutott eszembe hirtelen…

 

11947756_2107240596083317_7555834168579949384_o

 

 

MEGDÖBBENTŐ…

 

lehet neked, ha eddig azt gondoltad, hogy ez nincs benne a pakliban. De benne van, egy gyereknél bizony mindenre fel kell készülni és most hagyjuk figyelmen kívül, hogy miért nem volt body-kisnadrág-akármi rajta. Lehet, hogy nálatok még nem volt ilyen, de ez csak szerencse kérdése, mert egyre többször és több helyről hallottam már kiszakadós horrortörténeteket. Remélhetőleg a sok-sok műanyag pelenkát használó szülőhöz eljut és elgondolkoznak, hogy esetleg megpróbálják a mosható pelenka használatát…

Még egy kis segítség a döntéshez:

Nemcsak a műanyag pelenka, hanem többek között a tampon is tartalmaz nátrium-poliakrilát gyöngyöket, amely gyakorlatilag az eldobható pelenka lelke. Csak amíg a tamponoknál megszüntették ennek a használatát, mert összefüggésbe hozták a TSS (toxikus sokk szindróma) kialakulásával, addig a gyerekek pelenkájában benne van!!! Ez szívja fel a rengeteg nedvességet (a saját tömegének akár 300-szorosát is!!!!), ezért “jó” a sokat pisilőknek is. Viszont ez a gyöngyöcske nem tudja, hogy melyik a pisi és a kaki okozta nedvesség, ezért felszív MINDENT. Így fordulhat elő, hogy lenyelve súlyos tüneteket okozhat nemcsak a babádnál, hanem a környezetbe kerülve az erdei állatoknál, a háziállatoknál is!!!

A gyártók azért kezdték el ezt a vegyületet használni, hogy kevesebb pelenka kerüljön a szemétlerakó helyekre. E vegyület segítségével a pelenka több vizeletet képes elnyelni, így kevesebbszer kell pelenkát cserélni, így kevesebb pelenka kerül a háztartási szemétbe… Ami valljuk be egyes anyukák előszeretettel alkalmaznak is, hiszen jóval ritkábban cserélnek, így többet van a gyereken, ami elősegíti azt, hogy bármikor kiszakadjon a belső réteg. Plusz ehhez még hozzáadunk egy kis anyaghibát és csak jönnek a bajok egymás után. Nem azt írom, hogy minden anyuka későn cserél pelenkát, de a magas pelenka költség miatt általában ez a megoldás és mivel úgyis bírják még (a gyöngyök miatt ugye 😉 ), ezért tényleg tovább marad a gyereken, mint egészséges lenne.

Tudom, drasztikus vagyok most és úgy tűnhet felelőtlennek tartom az olyan anyukákat, akik eldobhatót adnak a gyerekre, de nem! Mindenkinek a saját dolga hogyan pelenkáz, de kérem szépen figyelembe venni azt is, hogy egyúttal mekkora terhelésnek teszik ki a környezetüket. És nem, mosható pelenkát használni nem drágább, hiába mosunk 3 naponta, ugyanis a műanyag pelenka előállítása is energiába kerül.

“Az eldobható pelenkák fából (a belseje cellulóz), kémiai anyagokból (nedvszívó zselé), és olaj alapú (polipropilén, nedvességzáró réteg) készülnek. Mivel az eldobható pelenkák alapanyaga a fa, a pelenka-előállítás első lépése, a fa péppé alakítása. Majd a pépet hatóanyag hozzáadásával fehérítik és lágyítják. A gyártástechnológia melléktermékeként, szerves klór keletkezik. A dioxin csoport az egyik legismertebb szerves klór. A dioxin, az egyik legmérgezőbb rákkeltő vegyület, az egyik legmérgezőbb kémiai anyag, amely születési rendellenességek, vetélések, rák, bőr és májbetegségek, immunrendszeri betegségek okozója, és kísérleti állatokban genetikai károsodást okoz.” (forrás: Rácz Mariann)

Nem olyan régen “fanatikus mosipelusosnak” tituláltak engem, mert felhívtam a figyelmet ezekre a tényekre is. Nem érdekel ha néhány műanyag mama elpártol tőlem ezek után, de igenis foglalkozni kell azzal, hogy mi történik a pelenkával használat előtt, közben, a kukába kerülve és azután. Mindenki jót akar a gyerekének és nehogy azt gondold, hogy az eldobható-vékony-kényelmes(nek tűnő) pelenka a megoldás, mert nem az. Mivel így is – úgy is pelenkázni kell az első perctől kezdve, jól gondold meg mit adsz rá, mert a mosható pelenka használata sem jelent több elfoglaltságot, mint a másik. Ez csak egy tévhit.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a mosható pelenkák természetes anyagok felhasználásával készülnek (=bőrbarát, bababarát), az otthon található anyagokból, pulcsikból, kabátokból elkészíthetők (=újrahasznosítás), légáteresztők (=kevesebb popsikrém kell vagy egyáltalán nem is kell), gazdaságos (=akár 250 000 Ft megtakarítás a pelenkázási időszak alatt), környezetbarát (=nem termelünk szemetet) stb. stb.

Tudtad például, hogy hivatalosan az eldobható pelenkát KI KÉNE MOSNI mielőtt a szemétbe teszed? Miért?

 • mert az újrahasznosításra felhasználni csak így lehetne
 • mert az emberi ürülék veszélyes hulladéknak minősül és pl. a talajvízbe kerülve sok-sok csúnyaságot okozhat
 • mert nem szagosítana napokon keresztül, amíg elviszi a kukásautó
 • mert nem szednék szét a kóbor, éhes állatok, mert éreznek benne valamit…

 

Fogok még a témában sok-sok cikket írni, de addig is azt kérem: Gondold újra!

3-a-mosható-pelenkákkal-pénzt-sporolhatsz-meg-final

És a végére pedig:

I love mosipelus

 

Ha kérdésed lenne, akkor ide írj nekem: info@moshatopelenkakucko.hu

Facebook-on is megtalálsz: www.facebook.com/moshatopelenkakucko

Kérlek oszd meg a bejegyzést, hogy minél több szülőhöz eljusson a cikk és minél többen legyünk akik egészségesen pelenkáznak. Köszönöm.

 

Sohan Zsuzsi

Teafaolaj a mosható pelenkázásban

Többször kérdeztétek már, hogy a teafaolajat hogyan tudjuk használni a mosható pelenka használata során.

Nos, több lehetőséged is van és bár lehet a teafaolajat helyettesíteni, én mégis azt javasolnám, hogy ne tedd!

 

A teafaolaj felhasználás módjai a mosható pelenka használatánál:

 • tárolóvödörben szagtalanításhoz és fertőtlenítéshez:

Ezen belül is több módszer létezik, de az már csak rajtad és a szokásaidon múlik, hogy melyiket használod.

Miután mosásba került a használt textil pelenka, mosd ki a tárolóvödröt, lehetőleg forró vízzel és hagyd jól lecsepegni. Majd mielőtt az első pelenka belekerülne az aljára csepegtess néhány csepp teafaolajat. Nem baj ha az első pelenka felszívja, mert attól még a hatása ott marad. Azért jó ha tudod, hogy mivel a teafaolaj erős illóolaj, foltot hagyhat a pelenkán. Bár ez nem jellemző, de ha ilyet tapasztalsz, akkor ez azért van.

A másik lehetőség a tárolás során a teafaolaj használatára, amikor a mosható pelenka tároló vödör tetejének a belsejére ragasztasz egy szivacsdarabot és arra csepegteted az illóolajat. Ilyenkor nem érintkezik a pelenkákkal, de nem is kell, nekünk csak a teafaolaj hatására van szükségünk. Talán ez a legjobb megoldás mind közül.

Végül, de nem utolsó sorban, ha áztatva tárolod a pelenkákat, akkor a vízbe csepegtess belőle.

Miért fontos, hogy használj teafaolajat?

Mert nagyon jól fertőtlenít és szagtalanít, ami rendkívül fontos ahhoz, hogy ne legyen a lakásod büdös. A pelenkákba pisi és kaki is kerül, hiába öblíted át csap alatt, az nem ér fel egy rendes, magas hőfokon való mosással. Gondolj bele, hogy van olyan pelenka ami majd 3 napig áll a tárolóvödörben mire mosásba kerül. Viszont ha használsz teafaolajat, akkor nem fog büdösíteni és meggátolod a penészesedést is.

FONTOS! Párologtatóba való teafaolaj NEM JÓ! Sem a hatása, sem az összetétele, sem a minősége nem megfelelő. Inkább áldozz rá többet, vegyél minőségi 100% tisztaságú teafaolajat, mert kevesebb is kell belőle és így sokkal tovább elég.

teafaolaj a mosható pelenkázásban

 • Teafaolaj a mosható pelenka külsők és hibrid csónakok fertőtlenítésénél

Amikor pelenka külsőt vagy hibrid pelenkát használsz és nem lesz kakis, akkor elég csak tiszta betétet cserélned benne és a külső mehet vissza a gyerekre. De előtte ajánlatos fertőtlenítős ronggyal áttörölni. Erre kiválóan alkalmas a teafaolaj, amit egy kis vízben elkeversz és azzal áttörlöd a külsődet/csónakot. Nem kell tocsognia, csak kicsit nedvesen töröld át, új betét bele és már használhatod is.

FONTOS! Ezt csak a külsőknél és a hibrid pelenka csónakjánál tudod eljátszani, a zsebeseknél minden részét minden pelenkázáskor cserélni kell, mert ha nem így teszel, azzal a gyereked egészségét veszélyezteted.

 

 • A mosható pelenka mosásakor öblítő helyett

Azt már biztosan tudod, hogy a mai modern mosható pelenkák nem szeretik az öblítőt, mert bevonatot képeznek az anyag szálain és egy idő után a jól teljesítő pelenkád kiázik. Szóval hallgass rám és ne használj öblítőt. 😉

Sokan nem tudják, de az öblítőnek az égvilágon semmi egyéb funkciója nincs csak az, hogy illatot adjon a ruháknak. Cserébe viszont tartalmaz egy csomó szintetikus anyagot, ami megtapad a ruhák szálain és allergizál. Hülyeség, hogy puhítja a ruhákat, meg vizet lágyít. Teljesen mindegy, hogy “sensitive” vagy “baby” felirat van rajta, az összetétele ugyanaz és ugyanolyan ártalmas, csak magasabb áron adható el az anyukáknak. Ne dőlj be!

Ha ragaszkodsz az illatokhoz, akkor használj mosóparfümöt, mert gazdaságos (néhány csepp elég belőle, hiszen tömény illata van, igaz, nem mindegyik illat marad meg szárítás után), mert környezetbarát, bababőrbarát és számos illatban kapható.

Viszont ha ragaszkodsz a fertőtlenítéshez, akkor tegyél az öblítő helyére 100% tisztaságú teafaolajat. Enyhe illat marad utána, de az a szárítás után elillan, viszont a jótékony hatása ottmarad. 🙂

Mi van ha nincs otthon vagy elfogyott a teafaolajad? Nos, akkor helyettesítsd az ezerarcú ecettel minden területen.

 

Ha írnál nekem, akkor ide tedd: info@moshatopelenkakucko.hu

Facebook-on is megtalálsz, kattints ide: https://www.facebook.com/moshatopelenkakucko

 

Szép napot kívánok.

Sohan Zsuzsi